blog

energietekort, gezonde mini-pauzes

Houd jij het nog vol?

Verhoog je energieniveau in het najaar door jezelf af en toe te resetten

De zon staat laag, de dagen worden korter, je energiepeil wordt vanzelf lager. Eigenlijk zou je rustig aan moeten doen. Maar je volle en tegenwoordig wisselvallige agenda zegt anders.

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom we in deze tijd juist zoveel extra toestanden nodig hebben. Voor mij voelt het logischer om met  de seizoenen mee te gaan en in de herfst wat zaken te laten vallen. Lekker binnen te kruipen en te vertragen. Af en toe een wandeling langs de waterkant of in het bos.  

Helemaal stilstaan hoeft niet, dat is ook weer zo saai, maar wat minder denk- en planwerk kan geen kwaad.

De wereld waar we nu in leven doet er nog eens schepje bovenop. Je wordt overladen met negatief nieuws. Er is veel onzekerheid, waardoor je de hele tijd het gevoel krijgt dat je iets niet goed doet.

Tel daar de gewone beslommeringen bij op, zoals dat je je kind nog moet helpen met een surprise, je je portemonnee verliest met alles erin, de een na de ander thuis ziek wordt en je paraplu binnenstebuiten stormt.

Kortom: je loopt vanzelf over en de energietank raakt leger en leger. Je bent uitgevloerd tegen de tijd dat het Oud en Nieuw is. En in januari zou je het liefst je bed niet meer uitkomen.

Hoe kun je jezelf dan weer opkrikken? Of nog beter, hoe voorkom je dat je zo overspoeld en leeg raakt?

Dat kan met kleine aanpassingen, je hoeft niet meteen je leven drastisch om te gooien. Want dat kan ook helemaal niet.

Wat er gebeurt is dat de spanning zich gedurende de dag opbouwt en toeneemt; je hebt steeds meer energie nodig om alles tot de avond vol te houden. En als je wilt slapen lukt dat niet, omdat je te gestresst bent. Je begint de volgende dag al met een achterstand en dat gaat zo lekker door.

Het is dus belangrijk om dat proces te doorbreken. Dat kun je doen door regelmatig mini-pauzes te nemen. Vijf minuten kan al genoeg zijn. Zet bijvoorbeeld je telefoon uit, ga lekker zitten, staar in de verte en doe helemaal niets. Of kies iets leuks wat je gedachten afleidt. Jezelf op stand-by zetten helpt om even afstand te nemen van alle dingen die moeten of die in je hoofd door blijven gaan.

Nog zomaar wat ideeën:

  • Een paar keer diep ademhalen
  • Je huisdier aaien
  • Muziek luisteren
  • Een omhelzing krijgen
  • Aan een fijne vakantie terugdenken
  • Iets lekkers eten en er zonder schuldgevoel echt van genieten
  • Een tennisbal stuiteren
  • Of een leuk briefje aan jezelf schrijven

Je kunt de lijst eindeloos uitbreiden. Denk ook eens terug aan wat je graag deed toen je nog klein was.

Pauzemomenten zijn er om tussendoor even op adem te komen en te ontspannen. Ontspanning werkt kalmerend en zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stressvolle situaties. Regelmatig terugveren helpt om je batterij op te laden. Zodat je met nieuwe energie weer verder kunt gaan… En deze keer optimistisch en vol goede moed het nieuwe jaar kunt beginnen!

Ik wens je veel rust en positiviteit de komende tijd!

Warme groet, Hester

PS. Het is niet altijd makkelijk om zomaar even niets te doen als je erg vol zit en je te gespannen voelt. Een beetje extra hulp is dan welkom. Bijvoorbeeld met mindful coaching. Wil je graag weten wat er nog meer mogelijk is met mentale training en ontspanningstechnieken?

Volg dan mijn blog en voel je vrij om contact met me op te nemen 🙂  info@seabreezemindstyle.nl

ademhaling, gezondheid, ontspanning

Opgelucht ademhalen

Even opgelucht ademhalen

Wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan?

Je hebt je misschien al wel eens verdiept in ontspanning en ontstressen… erover gelezen of gehoord.

En het eerste wat meestal genoemd wordt, is dat je goed moet ademhalen.

Dat klinkt op zich wel logisch, want als je last hebt van spanning en overprikkeling, houd je al gauw je adem in. Dat is een automatische fysieke reactie.

In plaats van rust en de broodnodige zuurstof krijg je dan juist last van nog meer kramp en mist in je hoofd. Het is dus wel belangrijk… af en toe even diep en rustig ademhalen.

Maar, hoe doe je dat dan op de momenten waarop je dat ècht nodig hebt?

Zelfs met mijn ervaring in ontspanningstechnieken voelt het voor mij soms nog geforceerd aan om iets op een speciale manier te moeten doen als ik daar helemaal niet voor in de stemming ben. “O ja, nou moet ik ook nog op mijn adem letten.” En als je gestrest bent, is het ook lastig om expres te ontspannen.

Wat ik je gelukkig kan laten weten, is dat dat ook helemaal niet nodig is. Je hoeft juist niet iets speciaals of bijzonders te doen om weer opgelucht te ademen.

Ik heb een paar tips voor je die goed kunnen werken op overspannen en veeleisende momenten:

  • Laat in de eerste plaats het idee los dat je goed je best moet doen. Je moet nu juist even helemaal niets. Strek je armen boven je hoofd en rek je uit. Beweeg in slow motion, kijk naar het plafond en gaap ongegeneerd. Hoe is dat voor je? Zo voelt het om snel te resetten.
  • Een fijne oefening uit de mindfulness is het volgen van je adem. Dus in plaats van dat je je best gaat doen om je ademhaling te controleren, let je alleen maar op hoe je in- en uitademt. Hoe de lucht door je neus naar binnen en weer naar buiten stroomt. Je volgt de beweging van je bortskas en buik. Meer niet. Je ademhaling wordt dan gek genoeg vanzelf kalmer. Als je het lastig vindt om je hoofd erbij te houden, omdat er van alles in je omgaat en blijft doordraven (zoals bij mij meestal het geval is :)), probeer dan eens ademhalingen te tellen: in 1, uit 1, in 2, uit 2 enz. Je kunt daarbij je hand op je buik leggen om de beweging te voelen. Misschien merk je ook wel dat dit trucje rust in je hoofd geeft.
  • De derde en misschien wel beste tip: laat je inspireren door je huisdier. (of, als je er geen hebt, stel je voor dat je naar een slapende ijsbeer kijkt). Wij mensen blijven de hele tijd rondrennen, omdat nietsdoen lui lijkt. Maar dieren hebben helemaal geen last van dat soort storende ongezonde opvattingen. Als het tijd is om te gaan liggen, dan gaat een dier liggen. Hoe laat het ook is. Hij rekt zich uit, gaapt intensief (bij dieren ziet ook dat er geweldig uit) en ploft neer. Het volgende wat je ziet is een langzaam ritmisch op en neer gaande beweging van de buik. Een heel natuurlijke ademhaling. Heerlijk diep en rustgevend. Zijn zenuwstelsel kalmeert, je huisdier tankt bij en is straks weer klaar om in de gordijnen te hangen. Hier kunnen wij nog wat van leren, dus grijp die kans! Kijk naar je slapende harige huisgenoot. Geniet van de aanblik van luiheid. En voel of jij je ook even zo kunt laten gaan. Gewoon zitten, liggen, hangen, niksen, geeuwen, loslaten en vertragen. Je adem volgt je vanzelf wel. Misschien niet meteen de eerste keer, je lichaam heeft ook even tijd nodig om hier aan te wennen. Na al dat gejaag.

Er zijn veel gezondheidsvoordelen aan een effectieve natuurlijke ademhaling. Dus het is zeker de moeite waard om er eens mee te experimenteren.

Je hoeft het niet ingewikkeld of groots aan te pakken. Alle kleine dingen kunnen samen ook tot iets groots leiden. Dit is een mooie stap richting meer rust en focus.

Ik wens je voor nu een paar momenten van ontspanning en opluchting.

Breathe easy,

Hester