energietekort, gezonde mini-pauzes

Houd jij het nog vol?

Verhoog je energieniveau in het najaar door jezelf af en toe te resetten

De zon staat laag, de dagen worden korter, je energiepeil wordt vanzelf lager. Eigenlijk zou je rustig aan moeten doen. Maar je volle en tegenwoordig wisselvallige agenda zegt anders.

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom we in deze tijd juist zoveel extra toestanden nodig hebben. Voor mij voelt het logischer om met  de seizoenen mee te gaan en in de herfst wat zaken te laten vallen. Lekker binnen te kruipen en te vertragen. Af en toe een wandeling langs de waterkant of in het bos.  

Helemaal stilstaan hoeft niet, dat is ook weer zo saai, maar wat minder denk- en planwerk kan geen kwaad.

De wereld waar we nu in leven doet er nog eens schepje bovenop. Je wordt overladen met negatief nieuws. Er is veel onzekerheid, waardoor je de hele tijd het gevoel krijgt dat je iets niet goed doet.

Tel daar de gewone beslommeringen bij op, zoals dat je je kind nog moet helpen met een surprise, je je portemonnee verliest met alles erin, de een na de ander thuis ziek wordt en je paraplu binnenstebuiten stormt.

Kortom: je loopt vanzelf over en de energietank raakt leger en leger. Je bent uitgevloerd tegen de tijd dat het Oud en Nieuw is. En in januari zou je het liefst je bed niet meer uitkomen.

Hoe kun je jezelf dan weer opkrikken? Of nog beter, hoe voorkom je dat je zo overspoeld en leeg raakt?

Dat kan met kleine aanpassingen, je hoeft niet meteen je leven drastisch om te gooien. Want dat kan ook helemaal niet.

Wat er gebeurt is dat de spanning zich gedurende de dag opbouwt en toeneemt; je hebt steeds meer energie nodig om alles tot de avond vol te houden. En als je wilt slapen lukt dat niet, omdat je te gestresst bent. Je begint de volgende dag al met een achterstand en dat gaat zo lekker door.

Het is dus belangrijk om dat proces te doorbreken. Dat kun je doen door regelmatig mini-pauzes te nemen. Vijf minuten kan al genoeg zijn. Zet bijvoorbeeld je telefoon uit, ga lekker zitten, staar in de verte en doe helemaal niets. Of kies iets leuks wat je gedachten afleidt. Jezelf op stand-by zetten helpt om even afstand te nemen van alle dingen die moeten of die in je hoofd door blijven gaan.

Nog zomaar wat ideeën:

  • Een paar keer diep ademhalen
  • Je huisdier aaien
  • Muziek luisteren
  • Een omhelzing krijgen
  • Aan een fijne vakantie terugdenken
  • Iets lekkers eten en er zonder schuldgevoel echt van genieten
  • Een tennisbal stuiteren
  • Of een leuk briefje aan jezelf schrijven

Je kunt de lijst eindeloos uitbreiden. Denk ook eens terug aan wat je graag deed toen je nog klein was.

Pauzemomenten zijn er om tussendoor even op adem te komen en te ontspannen. Ontspanning werkt kalmerend en zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stressvolle situaties. Regelmatig terugveren helpt om je batterij op te laden. Zodat je met nieuwe energie weer verder kunt gaan… En deze keer optimistisch en vol goede moed het nieuwe jaar kunt beginnen!

Ik wens je veel rust en positiviteit de komende tijd!

Warme groet, Hester

PS. Het is niet altijd makkelijk om zomaar even niets te doen als je erg vol zit en je te gespannen voelt. Een beetje extra hulp is dan welkom. Bijvoorbeeld met mindful coaching. Wil je graag weten wat er nog meer mogelijk is met mentale training en ontspanningstechnieken?

Volg dan mijn blog en voel je vrij om contact met me op te nemen 🙂  info@seabreezemindstyle.nl