ademhaling, gezondheid, ontspanning

Opgelucht ademhalen

Even opgelucht ademhalen

Wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan?

Je hebt je misschien al wel eens verdiept in ontspanning en ontstressen… erover gelezen of gehoord.

En het eerste wat meestal genoemd wordt, is dat je goed moet ademhalen.

Dat klinkt op zich wel logisch, want als je last hebt van spanning en overprikkeling, houd je al gauw je adem in. Dat is een automatische fysieke reactie.

In plaats van rust en de broodnodige zuurstof krijg je dan juist last van nog meer kramp en mist in je hoofd. Het is dus wel belangrijk… af en toe even diep en rustig ademhalen.

Maar, hoe doe je dat dan op de momenten waarop je dat ècht nodig hebt?

Zelfs met mijn ervaring in ontspanningstechnieken voelt het voor mij soms nog geforceerd aan om iets op een speciale manier te moeten doen als ik daar helemaal niet voor in de stemming ben. “O ja, nou moet ik ook nog op mijn adem letten.” En als je gestrest bent, is het ook lastig om expres te ontspannen.

Wat ik je gelukkig kan laten weten, is dat dat ook helemaal niet nodig is. Je hoeft juist niet iets speciaals of bijzonders te doen om weer opgelucht te ademen.

Ik heb een paar tips voor je die goed kunnen werken op overspannen en veeleisende momenten:

  • Laat in de eerste plaats het idee los dat je goed je best moet doen. Je moet nu juist even helemaal niets. Strek je armen boven je hoofd en rek je uit. Beweeg in slow motion, kijk naar het plafond en gaap ongegeneerd. Hoe is dat voor je? Zo voelt het om snel te resetten.
  • Een fijne oefening uit de mindfulness is het volgen van je adem. Dus in plaats van dat je je best gaat doen om je ademhaling te controleren, let je alleen maar op hoe je in- en uitademt. Hoe de lucht door je neus naar binnen en weer naar buiten stroomt. Je volgt de beweging van je bortskas en buik. Meer niet. Je ademhaling wordt dan gek genoeg vanzelf kalmer. Als je het lastig vindt om je hoofd erbij te houden, omdat er van alles in je omgaat en blijft doordraven (zoals bij mij meestal het geval is :)), probeer dan eens ademhalingen te tellen: in 1, uit 1, in 2, uit 2 enz. Je kunt daarbij je hand op je buik leggen om de beweging te voelen. Misschien merk je ook wel dat dit trucje rust in je hoofd geeft.
  • De derde en misschien wel beste tip: laat je inspireren door je huisdier. (of, als je er geen hebt, stel je voor dat je naar een slapende ijsbeer kijkt). Wij mensen blijven de hele tijd rondrennen, omdat nietsdoen lui lijkt. Maar dieren hebben helemaal geen last van dat soort storende ongezonde opvattingen. Als het tijd is om te gaan liggen, dan gaat een dier liggen. Hoe laat het ook is. Hij rekt zich uit, gaapt intensief (bij dieren ziet ook dat er geweldig uit) en ploft neer. Het volgende wat je ziet is een langzaam ritmisch op en neer gaande beweging van de buik. Een heel natuurlijke ademhaling. Heerlijk diep en rustgevend. Zijn zenuwstelsel kalmeert, je huisdier tankt bij en is straks weer klaar om in de gordijnen te hangen. Hier kunnen wij nog wat van leren, dus grijp die kans! Kijk naar je slapende harige huisgenoot. Geniet van de aanblik van luiheid. En voel of jij je ook even zo kunt laten gaan. Gewoon zitten, liggen, hangen, niksen, geeuwen, loslaten en vertragen. Je adem volgt je vanzelf wel. Misschien niet meteen de eerste keer, je lichaam heeft ook even tijd nodig om hier aan te wennen. Na al dat gejaag.

Er zijn veel gezondheidsvoordelen aan een effectieve natuurlijke ademhaling. Dus het is zeker de moeite waard om er eens mee te experimenteren.

Je hoeft het niet ingewikkeld of groots aan te pakken. Alle kleine dingen kunnen samen ook tot iets groots leiden. Dit is een mooie stap richting meer rust en focus.

Ik wens je voor nu een paar momenten van ontspanning en opluchting.

Breathe easy,

Hester

2 gedachten over “Opgelucht ademhalen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s